۰۶ آذر ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۶ آذر ۱۴۰۳ - ۱۷:۰۱
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۷۹۲۶۲۳
تاریخ انتشار: ۱۵:۱۱ - ۱۶-۰۴-۱۴۰۰
کد ۷۹۲۶۲۳
انتشار: ۱۵:۱۱ - ۱۶-۰۴-۱۴۰۰

هواشناسی: روند افزایش دما در ایران از متوسط جهانی بالاتر است

هواشناسی: روند افزایش دما در ایران از متوسط جهانی بالاتر است
بیشترین افزایش دما در منطقه کویری استان‌های یزد و کرمان، سیستان‌ و بلوچستان، فارس، خراسان شمالی، آذربایجان‌غربی و کردستان رخ می‌دهد.
رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی، با بیان اینکه سال جاری یکی از سال‌های خیلی گرم محسوب می‌شود، گفت: بررسی داده‌های مشاهداتی تاریخی نشان می‌دهد که روند گرمایش و افزایش دما در ایران فراتر از متوسط جهانی است.
 
«احد وظیفه» روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا درباره افزایش دما، اظهار داشت: به طور کلی میانگین سالانه دما در کره زمین تا ۱.۲ درجه سلسیوس نسبت به متوسط دما در عصر قبل از صنعتی شدن جهان افزایش یافته است، که البته میزان و آهنگ افزایش در مناطق مختلف متفاوت است، برای مثال در قطب شمال افزایش دما در ۴۰ سال اخیر حدود ۲ درجه سلسیوس است.
 
وی دلیل اصلی افزایش دما و گرمایش جو و اقیانوس‌ها را افزایش غلظت گازهای گلخانه ای اعلام کرد و گفت: متاسفانه روند گرمایش و افزایش دما در ایران در حد متوسط جهان و بالاتر از آن است.
 
به گفته وظیفه، میانگین دمای سالانه در کشور در ۱۰ سال اخیر تا ۲ درجه سلسیوس بیشتر از متوسط ۱۰ ساله در ۵ دهه قبل است. در بهار و زمستان گذشته دمای متوسط کشور حدود ۲ تا ۳ درجه سلسیوس بیش از میانگین بلندمدت بود و در برخی مناطق مانند شمال غرب کشور، افزایش دما بین ۳ تا ۶ درجه سلسیوس بود.
 
رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی گفت: افزایش دما در بهار امسال و زمستان سال گذشته (۱۳۹۹) به خوبی حتی برای افراد عادی جامعه هم محسوس بود و زمستان و بهار گرمتر از میانگین بلندمدت را تجربه کردند و از طرفی، کمبود قابل ملاحظه و جدی بارش سبب کاهش رطوبت و خشکتر شدن سطح زمین و ضعیف‌تر شدن رویش و پوشش گیاهی شد و همین امر پتانسیل افزایش دمای محیط نسبت به میانگین را بالاتر می‌برد.
 
وظیفه افزود: به همین دلیل است که مردم در زمستان و بهار گذشته احساس مواجهه با دمای بیشتراز معمول و غیرعادی را در غالب نقاط کشور تجربه کردند و با توجه به روند افزایش غلظت گازهای گلخانه‌ای و تخریب زمین، افزایش دما نسبت به متوسط بلند مدت در غالب نقاط جهان، روند صعودی خواهد داشت و با هوای گرمتر از گذشته مواجه خواهیم بود.
 
به گزارش ایرنا نقشه پیش‌بینی بی‌هنجاری دمای پژوهشکده اقلیم‌شناسی کشور از وضعیت ۴‌ ماه آینده نشان می‌دهد که بیشترین افزایش دما در منطقه کویری استان‌های یزد و کرمان، سیستان‌ و بلوچستان، فارس، خراسان شمالی، آذربایجان‌غربی و کردستان رخ می‌دهد.
 
بخش قابل‌توجهی از استان‌های مرکزی، غربی و شرقی نیز با افزایش دمای کمتر مواجه خواهند شد. همچنین نقشه پیش‌بینی بی‌هنجاری بارش ۴ ماه آینده نیز مشخص می‌کند همه استان‌های البرزی و زاگرسی با کاهش چشمگیر بارش تا پایان تابستان ۱۴۰۰ مواجه باشند که در این میان، سهم استان مازندران بیشتر از همه نقاط کشور خواهد بود.
ارسال به دوستان