گروه صنعتي ايران خودرو در سال گذشته با راه اندازي ستاد مديريت قيمت تمام شده محصولات و نيز تعريف پروژه هاي عملياتي كاهش هزينه با مشاركت كاركنان، توانسته فرآيندهاي صرفه جويي هزينه ها را به شكلي جديتر دنبال كند، به گونهاي كه در سال 1399، سه هزار و 147 ميليارد تومان كاهش هزينه و صرفه جويي از محل اجراي پروژه ها محقق شده است.
اين خودروساز در سال جاري نيز هدف گذاري دو هزار و 529 ميليارد تومان كاهش و صرفه جويي در هزينه ها را در دستور كار خود قرار داده كه تا كنون بخشي از آن محقق شده است. از اين رو در مجموع دو سال و تا پايان سال 1400 در مجموع مبلغ پنج هزار 676 ميليارد تومان صرفه جويي در هزينه ها صورت خواهد گرفت.
گروه صنعتي ايران خودرو در دو سال اخير، رويكرد كاهش هزينه را در فرآيندهاي زنجيره ارزش خود از طراحي قطعات و فرآيند ساخت گرفته تا تامين و خريد و تبديل و سپس فرآيندهاي فروش و خدمات پس از فروش در دستور كار خود قرار داده است تا به اين ترتيب بر كاهش بهاي توليد اثرگذار باشد؛ از سوي ديگر اين رويكرد موجب مي شود تا اين خودروساز بتواند مطالعات و اقدامات توسعه محصول را دنبال كرده و محصولاتي جديد و به روز را مطابق با نقشه راه محصول ترسيم شده خود و قيمت هدف طراحي، توليد و به دست مشتريان برساند.
در اين راستا، اقدامات متعددي در راستاي مديريت هزينه هاي توليد محصولات صورت گرفته است كه از جمله آنها مي توان به طراحي قطعات و فرآيند ساخت آنها اشاره كرد. اين اقدام كه از دستاوردهاي نهضت ساخت داخل به شمار مي رود، موجب مي شود تا در هزينه واردات قطعات صرفه جويي شده و به اين ترتيب، علاوه بر جلوگيري از خروج ارز از كشور، از ظرفيت هاي قطعه سازان و متخصصان داخلي نهايت بهره برده شود. در كنار آن، صرفهجويي و رويكرد كاهش هزينه در فرآيند خرید مواد و تامين قطعات، از جمله مراحلي است كه به ويژه از سال گذشته تا امروز، به آن توجه ويژه شده است.
از سوي ديگر، توجه به موجودی مواد و قطعات و تبديل آنها نيز از جمله رويكردهاي موثر است، زيرا هرچه ميزان موجودي افزايش يابد، خواب سرمايه شركت نيز افزايش خواهد يافت. بنابراين، براي به گردش درآوردن نقدينگي، بهترين رويكرد به حداقل رساندن موجودي مواد و قطعات مورد نياز است. به همين جهت نيز، ايران خودرو در راستاي كاهش هزينه ها در اين زمينه، اقدام به كنترل و مديريت موجودي مواد و قطعات خود كرده است.
اين خودروساز در زمينه فروش و توزيع محصولات، در تلاش است تا با تحويل به موقع محصولات به مشتريان، جريمه هاي حاصل از تاخير و... را به حداقل برساند كه از جمله فرآيندهاي محسوس كاهش هزينه به شمار ميرود. اين اقدام در كنار صرفه جويي، عمل به مسووليت هاي اجتماعي گروه صنعتي ايران خودرو در قبال مشتريان به شمار مي رود كه موجب افزايش سطح رضايتمندي آنها مي شود.
از سوي ديگر با افزايش سطح كيفي محصولات كه از اهداف متصور وزارت صنعت، معدن و تجارت و نيز گروه صنعتي ايران خودرو براي سال جاري و هم زمان با افزايش تيراژ محصولات است، استفاده از خدمات پس از فروش محصولات در دوره گارانتي كاهش مي يابد، اين اقدام نيز از جمله مواردي است كه علاوه بر افزايش رضايت مشتريان، كاهش هزينه را براي اين خودروساز به همراه خواهد آورد.
كاهش هزينه در زمينه لجستیک و حمل قطعات و محصولات، نگهداشت دارايی ها و تجهیزات و نيز خدمات و پشتیبانی در كنار صرفه جويي در مصرف انرژي بر اساس الگوي مصرف، از جمله ساير موارد و سرفصل ها براي مديريت هزينه توليد در سال 1400 است كه اين مهم، توسط زنجيره توليد خودرو شامل قطعه سازان و زنجيره تامين تا خدمات پس از فروش، صورت مي گيرد.