۰۵ آذر ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۵ آذر ۱۴۰۳ - ۲۱:۱۷
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۸۱۰۷۵۴
تاریخ انتشار: ۲۳:۵۷ - ۱۰-۰۸-۱۴۰۰
کد ۸۱۰۷۵۴
انتشار: ۲۳:۵۷ - ۱۰-۰۸-۱۴۰۰

شناسایی هزار و ۵۸۵ نقطه حادثه خیز در جاده‌های کشور

شناسایی هزار و ۵۸۵ نقطه حادثه خیز در جاده‌های کشور
معاون راهداری سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای گفت:هزار و ۵۸۵ نقطه حادثه خیز را در کشور شناسایی کردیم و تا الآن حدود ۵۰۰ نقطه از نقاط شناسایی شده اصلاح و ایمن سازی شده است.

معاون راهداری سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای گفت:هزار و ۵۸۵ نقطه حادثه خیز را در کشور شناسایی کردیم و تا الآن حدود ۵۰۰ نقطه از نقاط شناسایی شده اصلاح و ایمن سازی شده است.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، آقای رضا اکبری در ارتباط تصویری با استودیوی خبر 21 دوشنبه شب شبکه یک سیما افزود: نقاط حادثه خیز کشور را در یک کارگروه مشترکی که پلیس راه کشور هم حضور دارد انجام می دهیم و بر اساس آخرین صورتجلسه ای که با پلیس راه کشور داشتیم و به تأیید کمیسیون ایمنی راه های کشور هم رسید هزار و 585 نقطه حادثه خیز را در کشور شناسایی کردیم.

وی ادامه داد: از سال 95 که این نقاط شناسایی شد تمام نقاط در دستور کار وزارت راه قرار گرفت و تا الآن حدود 500 نقطه از نقاط شناسایی شده اصلاح و ایمن سازی شده است.

آقای اکبری گفت: به دلیل محدودیت منابع سرعت اصلاح این نقاط کافی نبوده است؛ پلیس راه کشور دو سال گذشته اعلام کرد که از بین نقاط شناسایی شده 251 نقطه در اولویت اول قرار دارد بنابراین ما این نقاط را اولویت کاری قرار دادیم و تا امروز حدود 230 نقطه از نقاط اعلامی پلیس راه اصلاح و ایمن سازی شده است و حدود 10 نقطه دیگر هم تا پایان امسال اصلاح و ایمن سازی و بقیه هم در سال آینده انجام می شود.

وی خاطر نشان کرد: نقاط حادثه خیز بر اساس تصادفات یک دوره سه ساله شناسایی می شود و بلافاصله فرآیند مطالعه و تهیه طرح های ایمن سازی آنها انجام می شود و با توجه به منابع مالی که دولت در اختیار ما قرار می دهد هر ساله تعدادی از این پروژه ها را در چرخه اجرا و ایمن سازی قرار می دهیم.

وی تصریح کرد: در صورتی که مشکل بودجه ای نداشته باشیم سالانه هزار نقطه را ایمن سازی می کنیم.

معاون راهداری سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای گفت: در سال 97 برای ایمن سازی جاده ها 2 هزار میلیارد تومان اعلام کردیم ولی هر سال حدود 300 تا 400 میلیارد تومان در اختیار ما قرار می گیرد.

وی افزود: اگر نقاط حادثه خیزی که در یک دوره سه ساله شناسایی شدند رفع شوند 20 درصد تلفات جاده ای کاهش پیدا می کند.

ارسال به دوستان
عضو اتاق بازرگانی ایران: تعداد «اسنپی‌ها» بیشتر از نیروی انسانی کارخانه‌ ها هستند رئیس ستاد تیپ گولانی استعفا کرد تغییر رنگ این موجودات به اندازه دویدن انسان به مدت ۲۵ دقیقه انرژی مصرف می‌کند یک مقام راهداری: روشنایی جاده‌های کشور الزامی نیست/ در کشورهایی با سرعت 200 کیلومتر در ساعت هم سیستم روشنایی اجباری نیست مقاومت اسلامی عراق: اگر رژیم صهیونیستی بغداد را بزند، آمریکا را می زنیم معاون ترامپ: بچه‌دار شدن را تشویق می‌کنیم/ بچه‌ها روح زندگی‌اند مهدی چمران: پذیرفته نیست که در حوزه های زیرساختی و خدمت به مردم دچار عقب ماندگی باشیم نروژ: هیچ ارتباطی بین پیجر های بمب گذاری شده و شرکت‌های این کشور پیدا نکردیم نمایشگاه نقاشی‌های مسعود کیمیایی در گالری ثالث چالش بزرگ کیانوش رستمی برای حضور در مسابقات جهانی تاریک‌ترین دوره رسانه در تاریخ معاصر ؛ جان باختن ۱۳۷ فعال رسانه‌ای در یک سال اسطوره اینتر و تیم ملی آرژانتین: پله، مارادونا و مسی بهترین‌های تاریخ هستند ضربه سنگین به رئال مادرید؛ وینیسیوس جونیور مصدوم شد صلاح: از لیورپول ناامید شدم، احتمال جدایی‌ام زیاد است ترکیب پرسپولیس برای دیدار با الریان مشخص شد