۰۹ آذر ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۹ آذر ۱۴۰۳ - ۰۱:۰۰
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۷۱۷۷۹۵
تعداد نظرات: ۳۲ نظر
تاریخ انتشار: ۲۳:۲۰ - ۱۸-۱۲-۱۳۹۸
کد ۷۱۷۷۹۵
انتشار: ۲۳:۲۰ - ۱۸-۱۲-۱۳۹۸

بازنشر// اگر کرونایی شدیم چگونه مراقب خودمان باشیم؟ 25 تجربه کاربردی از زبان پزشکی که مبتلا شده بود

ثابت ماندن و کم شدن علایم نشان می‌دهد مدیریت شما و اهل خانه عالی است؛ با همین دست فرمان ویروس را به روز پنجم و ششم برسانید.

این متن، پیشتر در عصر ایران منتشر شده است. با این حال به دلیل افزایش تعداد مبتلایان به کرونا، یک بار دیگر منتشرش می کنیم. با دقت بخوانید و در گوشه ای از کامپیوترتان ذخیره اش کنید؛ شاید روزی به کارتان آید.

نکته مهمی که در این مدت به مباحث و تجربیات کرونایی افزوده شده، این است که ممکن است فردی تنها یکی از علائم کرونا را داشته باشد و مثلاً بدون تب یا بدن درد و صرفاً با چند سرفه یا مشکلی در گوارش یا تنفس، تست کرونایش مثبت باشد.
بنابراین، اگر علائمی حتی حداقلی هم از کرونا دارید، باز هم این مطلب می تواند به شما کمک کند تا درمان تان را سریع تر و حتی قبل از مراجعه به پزشک آغاز کنید و زمان را از دست ندهید.

با هم ، تجربه دکتر حسین کرمان پور مدیر روابط‌ عمومی سازمان نظام پزشکی کشور را که توانسته بر کرونا پیروز شود، مرور می کنیم:

اگر کرونایی شدیم چگونه مراقب خودمان باشیم؟ 24 تجربه کاربردی از زبان پزشکی که مبتلا شده بود

خوشحالم که اصول کنترلی که در حین بیماری برای گرفتاران کرونا به زبان ساده و نه علمی نوشتم به کار بسیاری آمده و اندکی از درد و ناراحتی آنها را کاسته‌است. حال که شکر خدای مهربان نقاهت حاصل شده‌است به سفارش دوستان تلاش می‌کنم با بازنگری نسبت به مطالب قبل هرآنچه به دردتان می‌خورد را تا دوره نقاهت تکمیل کنم. فایل‌های زیادی را هم شنیدم و هم دیدم و سعی کرده‌ام انطباقات علمی هم رعایت کامل شود.

بدترین چیزهایی که بیمار مبتلا به کرونا از جمله مرا اذیت کرد را با نمونه و چگونگی کنترل حداکثری تقدیم می‌کنم:

  • ۱- تب و درد: تب باعث سردرگمی و بی‌انگیزگی و یک حالت بی‌قراری آزارنده می‌شود.

    خوردن قرص استامینوفن ۵۰۰ تا حداقل هر ۴ ساعت آبی است بر آتش! بدنشویه همراه با مایعات زیاد اثر قرص را تا چندبرابر افزایش می‌دهد. (در چند روز اخیر، تاکید زیادی شده است که برای تسکین درد، فقط مجاز به خوردن استامینوفن هستید و جداً از خوردن ایبوبروفن و ژلوفن خودداری کنید/ عصر ایران)

تب و درد در کرونا

  • ۲- لرز: یک واکنش طبیعی در خصوص ورود سم ویروس است که در مورد کرونا فوق العاده آزارنده است.

    ضمن آنکه با تب‌گیر دقیقا مواظبید تب بالای ۳۹ نرود بهترین دارو برای آرامش این بخش علاوه بر داروی قبل تشکچه برقی با دمای کم است. نگران نباشید بگذارید همزمان با لرز کم‌کم گرما هم آرامش را به بدن شما وارد کند. (اخیراً به کسانی که دمای بدن شان بالای 37.3 توصیه می کنند حواس شان بیشتر به تب شان باشد و در صورت ادامه به پزشک مراجعه کنند/ عصر ایران)
  • 3- دمای اتاق قرنطینه و خانه: همانطور که همه شنیده‌اید دمای بالای ۲۷ درجه به منزله دار زدن ویروس کروناست. سعی کنید دمای خانه و اتاق قرنطینه اگر برای جابجایی هوا زیر ۲۵ آمد بلافاصله دما را تا ۲۸ درجه برسانید. حتی اگر از لباس کمتر استفاده می‌کنید بهتر است دمای خانه و اتاق ۲۸ و حتی گرمتر باشد تا سطوح تاب‌آوری ویروس را کاهش دهند.
    در صورتی که سردتان نمی‌شود پنجره‌ها را ۴ تا ۷ مورد به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه باز نگه دارید تا کل خانه هوا جریان یابد.

  • ۴- تنگی نفس: ریه‌ها گرفتارند. سرفه‌ها اذیت کننده است.

    اگر اکسیژن دارید مصرف کنید و اگر ندارید تمرین پرسازی ریه ها را انجام دهید. من تمرینی دارم که عمری است انجام می‌دهم. رو به شرق بایستید و با شصت و سبابه گوش چپ و همزمان با دست راست لاله گوش چپ را گرفته( دست چپ زیر دست راست قرار می‌گیرد) ریه‌ها را تا حدی که می‌توانید از هوا پر کنید و روی پنجه‌های پا همین طور که نفس می‌گیرید بنشینید کمی تامل و همینطور که بازدم می‌کنید بایستید. این کار را ۱۴ بار ( جمعاً ۲۸ نشست و برخاست) انجام دهید یکبار در روز ترجیحا صبح.

    *عصر ایران: این مطلب را درباره تنفس دیافراگمی از دست ندهید؛ بسیار مفید است:

    *چگونه درست نفس بکشیم تا در مقابل کرونا کم نیاوریم؟ (آموزش تنفس دیافراگمی)



تنگی نفس در بیماری کرونا

  • ۵- بی قراری: سیستم فرماندهی بدن به نوعی بهم می‌ریزد.

    آب ساده، دیرترین مایعی است که حال بهم زن می‌شود. به تواتر مایع بنوشید خصوصاً آب. مایعات را در مزه‌های مختلف و با فاصله از هم میل کنید تا زده نشوید. هرچه رنگ ادرار روشن‌تر حال شما بهتر خواهد بود و هرچه تیره‌تر یعنی حرف مرا گوش نداده‌اید. هم گرم بنوشید هم سرد! هم گازدار و هم بی‌گاز فقط الکل نباشد.

    ترشی معمولی خالی ۵۰۰ سی‌سی است. آن را با خودبه دستشویی ببرید اگر در۲۴ ساعت ۵۰۰ تا ۸۰۰ سی‌سی ادرار داشتید و روشن یعنی اوضاع نوشیدن درست است. انتظار ندارید پودر مملو از سم را در دهانتان ریخته و بدون آب کافی تا نوک انگشتتان در تعقیب ویروس برود؟! داروها به آب کافی نیاز دارند.

  • ۶- کلیه‌ها در ویروس کرونا مستعد آسیب‌اند!

    هم دستور ۴ را دوباره بخوانید و هم داروی سرخود مصرف نکنید یک وقت!

  • ۷- بی خوابی از عوارض عفونت است.

    چون خواب مناسب در شب است، روزها سرخودتان را به چیزی گرم کنید تا شب از فرط خستگی خوابتان ببرد وگرنه شب و روز عوض می‌شود و این به بیقراری شما خواهد افزود.

  • ۸- بی اشتهایی و تهوع: رنج فوق‌العاده‌ای است و دل را به خدا نزدیک می‌کند چندان که از ته دل خدا را صدا می‌زنید.

    شربت دیفن هیدرامین ۱۰ سی‌سی ویژه بزرگسالان، نیم ساعت قبل از وعده غذایی تا ۸۰ درصد شما را آرام‌تر می‌کند. من این را بعد از نعره‌های زیاد فهمیدم؛ پس اگر خوب شدید دعایم کنید و به یک نفر دیگر هم یاد دهید. مصرف قطره یا قرص پلازیل یا همان متوکلوپروماید را توصیه نمی‌کنم ولی بالاخره ممکن است کسی به این یکی پاسخ بهتری بدهد. این دارو با داروهای ضد ویروس کمی هم تداخل دارد ظاهراً.

  • ۹- خیلی‌ها از نحوه بروز و ظهور علایم و مراجعه با عدم مراجعه پرسیدند! در این قسمت کمی این موضوع را باز می‌کنم. فرض کنید همه ما قدرت گرفتن کرونا را داریم. ۸۰ درصد ما و شاید هم بیشتر این چند علامت اولیه را کم و بیش خواهیم داشت:

    -تب پایین( ۳۷/۸ تا ۳۸/۳)
    -بدن درد
    -خارش و ناراحتی گلو
    - سردرد
    - سرفه خشک یا با ترشحات
    - کمی تهوع و دلپیچه
    - لرز مختصر
    - آب‌ریزش بینی
    -عطسه
    -اسهال
    این علایم ممکن است در هر کرونایی باشد اما مادامی که در ۲۴ ساعت تا ۴۸ ساعت اولیه همه علایم با هم و رو به افزایش گذارد و علایم جدیدی مثل تند شدن تنفس بیش از ۲۴ در دقیقه یا تب ماندگار بالای ۳۸.۵ داشتید توصیه می‌کنم در خانه نمانده و به بیمارستان مراجعه کنید. ثابت ماندن و کم شدن علایم نشان می‌دهد مدیریت شما و اهل خانه عالی است و با همین دست فرمان ویروس را به روز پنجم و ششم برسانید گورش را کنده‌اید.

    اگر کرونایی شدیم چگونه مراقب خودمان باشیم؟ 24 تجربه کاربردی از زبان پزشکی که مبتلا شده بود
  • ۱۰- بسیاری از مکمل‌ها پرسیده‌اند. دوستان مادامی که غذا و مایعات می‌خورید و توانایی خوردن میوه‌ها و سبزیجات تازه دارید بنده به‌هیچ وجه توصیه به خوردن مکمل‌ها نظیر زینک، ویتامین‌ها، آهن و ... ندارم. در لبنیات هم اصلن زیاده‌روی نکنید! اگر نمی‌خوردید هم بی خیالش شوید. ترکیب خورده شده و نه آب‌گیری "سیب و به" برای من عالی بود. در روز دو وعده صبح و عصر نشاط آور است.

    * عصر ایران: این مطلب هم خیلی مفید است:

    *فرمول خوراکی برای تقویت سیستم ایمنی بدن



  • ۱۱- اگر فشارخون، دیابت و بیماری قلبی عروقی دارید با نظر پزشکتان از آن‌ها غافل نباشد.

  • ۱۲- برخی از خوراکی‌های فریز شده سوال کردند. باید به عرض برسانم کرونا در دمای یخچال قادر به حیات است (۴ درجه). یعنی اگر قرار است با کرم شدن هوا تا خرداد ویروس کرونا نابود شود اما راستش همه ما آن را ممکن است تا سال بعد در فریزر و یخچال نگهداریم پس تا می‌شود چیزی را فریز نکنید و اگر مجبور شدید دفراس کنید با احتیاط در فر و در در دمای بالا و زمان بیش از نیم ساعت اقدام کنید تا مطمئن شوید ویروس را نابود کرده‌اید. از داغ کردن نان روی اجاق جداً خودداری کنید چون قسمت‌های داغ نشده محل زندگی این ویروس خواهد بود، نان را در فر در دمای ۳۰ تا ۴۰ دقیقه بگذارید تا دخل ویروس بیاید.

  • ۱۳- دوستان، بیماری من با یک وازدگی شدید با شیرینی جات همراه بود. انگار وقتی شیرینی کمتر می‌خوردم بهتر بودم. شما البته مختارید اما به اطلاع می‌رسانم آب میوه‌های صنعتی و کنسانتره باعث تشدید اسهال می‌شود.

  • ۱۴- مسواک شما و اهل خانه یکی از جایگاه‌های رشد ویروس است. به نظر من اگر بعداز هربار مسواک زدن نیم ساعت مسواک شسته‌شده را در آب نمک ۳۰ تا ۴۰ درجه قرار دهید گویا آن را استریل کرده‌اید. این‌کار را همه اهل خانه بکنید.

  • ۱۵- حمام کردن حالتان را بهتر می‌کند. دمای حمام باید گرم باشد و بلافاصله پس از دوس گرفتن خشک و زیر لحاف بخزید تا سردتان نشود. برای اینکار می‌توانید از تشکچه برقی کیف آب گرم بهرمند شوید. لباس‌های کثیف را در آب گرم ۴۰ تا ۷۰ درجه شستشو داده در هوای آفتابی بخشکانید.

  • ۱۶- اگر عاشق چایی داغید، ادامه دهید. شاید چندقطره لیموترش طعمش را دلپذیرتر نماید. آب بدن هم تامین می‌شود اگر چای خود را کم‌رنگ بنوشید.

    ۱۷- داروهای تجویزی را به یکباره و با هم نخورید. خوردن با فاصله میزان تهوع شما را می‌کاهد.

  • ۱۸- مصرف نان را به حداقل برسانید.

  • ۱۹-مصرف سوپ کم ملات پر آب را بالا ببرید.



    اگر کرونایی شدیم چگونه مراقب خودمان باشیم؟ 24 تجربه کاربردی از زبان پزشکی که مبتلا شده بود
  • ۲۰- اگر ریه اجازه می‌دهد، اسپند بسیار مختصر دود کنید تا دود خوشایند و خاطره انگیزش بوی بیماری را از خانه بیرون ببرد و دلتان را به روزهای بهتر امید بخشد( اسپند را در سفرها و عروسی‌ها دود می‌کنند و نوستالژی اش به ما روحیه می‌دهد)

  • ۲۱- خدا پر رنگ‌ترین است دلتان را اسیر کم رنگ‌ها نکنید.

  • ۲۲- همواره از اهالی خانه بویژه بانو قدردانی کنید و لبخند بزنید. آنها به روحیه زیادی نیاز دارند. موسیقی آرام گوش بدهید.

  • ۲۳- اگر تا روز پنجم و ششم بتوانید ویروس چموش را مدیریت یکپارچه کنید روز ۵ یا ۶ از چموشی خارج و سربه زیر می‌شود. در این روز به مبارکی ایمنی بدنتان آنقدر قوی شده که ویروس را فتیله پیچ کند. به زندگی لبخند بزنید و امیدوار باشید.

  • ۲۴- حوله‌ها را خشک نگه‌دارید یا با دستمال کاغذی دست را خشک کرده و دور بیندازید.

  • ۲۵- تا روز ۱۴، قرنطینگی را حفظ کنید و با نظر پزشکتان به کار بازگردید. از ماسک و دستکش تا زمانی که مسئولین می‌گویند استفاده کنید مبادا در زمره درصدی قرارگیرید که با بدشانسی این ویروس را دوباره مبتلا شوید.

 

دکتر حسین کرمانپور
۱۸ اسفند ۹۸ 
قرنطینه خانگی – تهران

________________

بیشتر بخوانید:

آخرین آمار کرونا در ایران: ابتلای 743 مورد جدید/ بهبودی 2134 نفر/ کل فوتی‌ها: 194 نفر

سرانجام کرونا در ایران؛ درمان، کشتار یا خاموشی اپیدمی؟ (فیلم)

هشدار جدی: ابتلای 1076 نفر به کرونا تنها در یک روز!

برچسب ها: کرونا ، قرنطینه
ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۳۲
در انتظار بررسی: ۴۲
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Korea (Republic of)
۰۰:۵۲ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
13
182
بسیار عالی موفق باشید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۲۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۰
سپاس دکتر عزیز و گرامی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۰۴ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
4
175
ان شاء الله خدا به همه بیماران عافیت بده
ممنون دکتر جان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۰۴ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
0
7
ان شاء الله خدا به همه بیماران عافیت بده
ممنون دکتر جان
بابک
Iran (Islamic Republic of)
۰۵:۱۴ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
0
8
ممنون آقای دکتر گرامی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۰۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
0
5
سلام ک درود و آرزوی سلامتی و سعادتمندی.ممنون.بهره بردمت
حمید
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۱۹ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
0
8
کاش وزارت بهداشت به صورت رندوم از چند نفر (مثلا 20 نفر) از افراد ظاهرا سالم تهران تست بگیره ببینه چند درصد مردم عادی ناقل هستند و خودشون خبر ندارن.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۲۳ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
0
5
عصر ایران بسیار عالی بود. تشکر از شما و جناب دکتر ...
فقط ظاهرا ایشان در خانه بوده اند. کاش تکمیل فرمایند که ارتباط با سایر افراد چگونه بود؟ و چه باید کرد که ریسک ابتلا سایر افراد کمتر شود.
باز هم ممنون..
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۰۸:۵۲ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
0
6
چه ادبیات جذابی دارند دکتر
ناشناس
United States of America
۰۸:۵۳ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
0
6
بسیار عالی خدا به همه ای بیماران شفا عاجل بده .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۰ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
2
4
از اینکه این پست را به اشتراک گذاشتید صمیمانه قدردان هستم. لطفا در خصوص علایم بیشتر موارد به اشتراک بگذارید - با تشکر
قنبر
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۳ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
0
4
خدا رو شکر سلامتیتون رو بدست آوردید و با استقامت و استعانت از خداوند متعال به این بیماری غلبه کردید.
مطالب بسیار بسیار عالی و آموزنده بود و خدا خیرت بده ان شالله
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۳۸ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
0
6
این حجم از انسانیت ستودنی است
درود بر انسانیت شما آقای دکتر
پاینده باشید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
0
6
عالی بود
و بسیار خوش طبع نوشته بودند
سپاس و درود
hmr
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
0
4
می خواهم زنده بمانم را به توصیه های دکتر اضافه کنید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۰ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
0
2
خداوند به همه بیماران شفا عنایت کند
چقدر آرامش بخش نوشته اند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۲ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
0
1
ممنون از شما به نظرتون قرقره آبنمک هم تاثیرداره؟
آسام پاپی
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۵ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
0
1
عالی و مفید بود‌. البته انشالله که به این مرحله نرسیم که بخوایم این کارا رو انجام بدیم‌.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۶ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
0
1
خیلی ممنون دکتر خدا اجرت بده.
انشالله تا بهبودی همه مردم جهان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۸ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
0
3
دمت گرم...این بنده خدا مشخصه که واقعا کرونایی بود..
حامد
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۹ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
0
1
بسیار عالی بود انشاءالله همیشه سلامت باشید اگر جزئیات را هم بنویسید بهترمیشه مثلاًنوشیدی باز گاز وبدون گاز مثلاًچی باشه ممنون
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۴ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
0
2
دکتر جان ممنون اما مهمتر از همه از دارویی که مصرف کردید نگفتید دکتر جان
بیننده
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
0
1
درجه یکترین چیزی بود که این روزها شنیدم سپاس فراوان
ن.م
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۱۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
0
1
ممنون از راهنماییهی مفیدتون انشالله در پناه خداوند سالم باشید
حسین قشقاوی
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۲۲ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
1
0
بالاخره استامینوفن بخوریم یانه؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۳۹ - ۱۳۹۸/۱۲/۱۹
0
5
تمام مواردی که فرمودید رو داشتم به اضافه درد قفسه سینه. روزهای سختی بود در خونه استراحت کردم. روز دوم اورژانس اومد گفت مشکوک هستی ولی خیلی حاد نیست. آب، آب میوه طبیعی، سوپ و از قرص کلداستاپ (3تا) استفاده کردم. بعد از 11 روز بالاخره تبم کامل برطرف شد و حالم خوبه.
ali
United States of America
۰۱:۲۶ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۰
0
1
بسیار عالی
خدا قوت
انشاالله با رعایت مسایل ایمنی و جدی گرفتن مساله، با آکاهی، بتونیم جلوی این ویروس رو بگیریم.
صمد خسروانی
Iran (Islamic Republic of)
۰۵:۴۸ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۰
0
1
:smileyعالی بود دکتر جان خداوند انشالله همه بیماران راشفا بده :
ارژنگ
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۱۰ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۰
0
2
زنده باد
سعید
Germany
۰۷:۲۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۰
0
1
عالی بود امیدوارم که تجربه شما رو در صورت لزوم استفاده کنند .
میشه بدن رو قبل از در گیری با ویروس مقاوم ترش کرد؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۵۹ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۰
0
1
به نظرم به خاطر محیط و تغذیه از سلولهاست
hamID
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۱۳ - ۱۳۹۸/۱۲/۲۲
0
0
ممنون

بسیارعالی بود
سایتون مستدام
نمایندگی ایران در سازمان ملل: ادعاهای ضد ایرانی درباره سلاح‌های شیمیایی رد شد مراسم تشییع پیکر سردار شهید کیومرث پورهاشمی در تهران برگزار می‌شود آشنا شوید با سیب یخی؛ جواهر خنک طبیعت! (فیلم و عکس) استوری سروش صحت در واکنش به خبر توقیف برنامه‌اش توسط جام‌جم‌نشینان (عکس) اتحادیه اروپا بر لزوم اجرای احکام دیوان لاهه علیه مقامات اسرائیلی تأکید کرد اگر این بازی را به خاطر داری، در دهه چهارم عمرت قرار داری! (فیلم) چالش‌های اسرائیل و آمریکا در مدیریت غزه پس از جنگ مراحل ساخت گوشواره‌های پلیمری (فیلم) تمرینات پرسپولیس در دوحه ادامه دارد؛ ارونوف به تمرینات گروهی بازگشت سرنوشت شوکه‌کننده شیر جنگل: مجازات غیرمنتظره (فیلم) هشدار عراقچی : بازگشت تحریم سازمان ملل یعنی حرکت ایران به سمت تسلیحات اتمی حملات تروریستی به مناطق شیعه‌نشین نبل و الزهرا در حلب فانتوم اف-4 ترکیه 50 ساله شد! (عکس) ایران: مقابله قاطع و هماهنگ با تروریسم در سوریه ضروری است آژانس اتمی: تزریق اورانیوم خام به سانتریفیوژهای فردو آغاز نشده است